2012. május 9., szerda

Amikor újra kell tanulni a beszédet

20121024_7791m

Amikor újra kell tanulni a beszédet

Az Afázia – Az Újrabeszélők Egyesülete az agysérülés következtében kialakult következményektől szenvedő betegeken kíván segíteni. Afáziáról akkor beszélünk, mikor a beszéd, a helyes szavak megtalálása, a megértés, az olvasás, az írás és a gesztikuláció nehezére esik az agyi sérülésen átesett betegnek.
Ezen sérülések eredete legtöbbször valamilyen érrendszeri rendellenesség, az orvosi terminológiában a CVA (cerebral vascular accident, agyi ereket érintő baleset) rövidítés használatos, mely az agyi ereket érintő balesetekre utal (szélhűdés, agyvérzés, apoplexia, gutaütés). Az afázia kialakulását okozhatja trauma is: olyan agyi sérülés, melyet például egy autóbalesetben szenvedhetünk el, vagy akár agytumor is.
Nincs két egyforma afáziás: ez a rendellenesség mindenki számára más. Súlyossága és mértéke a többi között függ az agykárosodás helyétől és mértékétől, a korábbi nyelvi kompetenciától, illetve az adott egyén személyiségétől is. Néhány afáziás jól megérti a nyelvet, de problémát okoz számára a megfelelő szavak megtalálása, vagy mondatok összeállítása. Mások ezzel szemben rengeteget beszélnek, ám amit mondanak, az nehezen vagy egyáltalán nem érthető kommunikációs partnerük számára; ezeknek az embereknek gyakran iszonyú nehézséget okoz a nyelv megértése. A legtöbb afáziában szenvedő ember nyelvi kompetenciája valahol e két véglet között mozog. Fontos megjegyezni, hogy egy átlagos afáziás a sérülés után továbbra is rendelkezik teljes intellektuális képességével.
Sok afáziás részesül kórházi kezelésben, mely legtöbbször az agykárosodás elszenvedése után történik. A kórházból való elbocsátást követően több afáziás további kezelésre szorul, ám nem mindig világos, kihez fordulhatnak segítségért. Fontos, hogy a beteg konzultáljon kezelőorvosával a számára alkalmas lehetőségekről.
Az afázia kezelése majdnem minden esetben beszédterapeuta segítségével történik, elvileg minden afáziás jogosult beszédterápiára. A kezelés időtartama a többi között összefügg az afáziából való gyógyulás mértékével, valamint a gyógyuláshoz nyújtott segítségnyújtás mértékével, típusával.
Az Afázia – Az Újrabeszélők Egyesülete szakemberekkel tartja a kapcsolatot, akik segítséget nyújtanak a betegeknek a felépülésben, tanácsokkal szolgálnak a hozzátartozóknak és a betegeknek is a megfelelő életmód kialakításában, valamint szakszerű és hasznos ismeretekkel segítik hozzá őket, amely segít megérteni állapotukat.
Emellett létrehozták az Afázia Klubot,

Nincsenek megjegyzések: