2019. szeptember 14., szombat

Az Afáziások Európai Közgyűlése, Genf - 2019. szeptember 14.

2019. szeptember 14.
Ismerjétek meg Jernej Sluga szlovén stroke túlélőt, aki mától fogva az AIA - nemzetközi afázia szervezet ✍️elnöke! Az Aphasia International Association-nek (AIA) a magyar Afázia - Az Újrabeszélők Egyesülete a kezdetektől oszlopos tagja. Maximállisan támogatjuk Jernej-t az elnöki pozícióban az elkötelezettsége és a vezetői kvalitásai miatt!
➡️A szervezet weboldalán megtekinthetitek Jernej Sluga 330 kilométeres kerékpár túráját, mellyel arra hívja fel a figyelmet, hogy stroke után is van élet: http://www.aphasia-international.com/…/videos-about-aphasi…/. Jernej Sluga a stroke-ja után, féloldali bénulással átbiciklizett Szlovénián a magyar határ menti településtől, Hodos-tól a tengerpartig, Piran-ig (330km).
➡️ Eredetlieg elektortechnikai mérnökként végzett az egyetemen, majd a Spica International vállalat eladási osztályának vezetőjeként dolgozott. Előző életében - ahogyan Jernej nevezi a stroke előtti időket, munkája mellett sikeres jéghoki bajnok és sí edző volt. Hat hónappal a stroke-ja előtt megnyert egy helyi bicikli bajnokságot, egy nappal előtte pedig még síelni volt a feleségével és három gyermekével.
➡️ Annak ellenére, hogy az 1998. január 19-én bekövetkezett agyérkatasztrófája után eleinte reménytelennek tűnt, hogy valaha képes lesz újra járni és beszélni, hat hónappal később már az említett, 330 kilométeres kerékpár túrába fogott bele, egyedül. Lassan a logopédusa segítségével a beszédén is elkezdett dolgozni. Annyira sikeresnek bizonyult a nyelvi terápiája, hogy egy idő után a sorstársak logopédiai óráira is bejárt, hogy segítse a munkájukat és bátorítsa őket a küzdésre.
➡️ Jernej ma már újra a Spica International vállalatnak dolgozik. Csak a bal kezét tudja használni, de azt viszont nagyszerűen: autót vezet, felveszi egyedül a sícipőit, cipeli a sífelszerelését és még biciklizik is a számára kialakított kerékpáron.
Az AIA új vezetsége (2020-2022):
Jernej Sluga - elnök (SI)
Melanie Derbyshire - elnök helyettes (UK)
Jean-Marie Annoni - kincstárnok (CH)
Eckhardt Fanni - online kommunikáció (HU)

Nincsenek megjegyzések: