2009. október 14., szerda

Kanadától a Kelet Kapujáig  (2009.10.12 06:43) – Majláth Orsolya

Kanadától a Kelet Kapujáig  (2009.10.12 06:43)
– Majláth Orsolya –

Találkozóra hívta a budapesti Afázia – Újrabeszélők Egyesületét a záhonyi Aphasia-Stroke Alapítvány (a tagok nyelvén: a Klub) október 4-6. között. A két civil szervezet a stroke-n átesett emberek segítését, egyéni fejlesztését tűzte ki célul, és évek óta tesz az afáziás (beszédben/beszédértésben akadályozott) betegek életének jobbá tételéért.
A baráti-szakmai összejövetelnek a záhonyi alapítvány klubterme adott otthont, ahol elsőként a helyiek vezetője, Kovács Zoltánné Erzsó köszöntötte a vendégeket. Ezt követően bemutatkoztak egymásnak a két szervezet tagjai és az őket segítő szakemberek. A fővárosi egyesület részéről Dallos Zsuzsanna alapító szólt a megjelentekhez. A találkozó okán Kanadából Magyarországra utazott Claudine Goller, a záhonyi intézmény alapítója is, valamint Brenda Kohn, aki férjével kezdettől fogva támogatta a Klub működését. Magyarországról Debrecen is képviseltette magát a rendezvényen Dr. Kecskés Ferenc által, aki az „Életet az Éveknek” Közhasznú Alapítvány vezetője.
A három napos találkozó alatt a betegek és hozzátartozóik megoszthatták egymással és a jelen lévő szakemberekkel élettörténetüket, tapasztalataikat, a gyakorlatban is bevált fejlesztő módszereket, továbbá megismerhették a torontói Aphasia Center működését. A fővárosiak betekintést nyertek a záhonyiak mindennapi életébe, egy egészségügyi séta keretén belül pedig megtekinthették a helyi nevezetességeket, így többek között a Kelet Kapuja emlékművet is.
A harmadik nap végén kissé megfáradva – ki-ki vonattal, kerekesszékkel vagy éppen mankóval – de értékes emberi kapcsolatokkal, szép emlékekkel gazdagodva tértek haza a rendezvény résztvevői.
(Majláth Orsolya)
További információk a civil szervezetek vezetőinél:
Kovács Zoltánné
Aphasia-Stroke Alapítvány „a gyógyulásért”
4625 Záhony, Ifjúság u 6./C
kerzso@zhnet.hu
http://www.agyserules.iweb.hu/

Dallos Zsuzsanna
Afázia – Újrabeszélők Egyesülete
1074 Budapest, Rottenbiller u 10.
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Deák Ferenc Könyvtára
afazia@aphasie.hu
http://www.aphasie.hu/

















Nincsenek megjegyzések: